Lectura…recuperată prin imagine și film(1).

“O călătorie spre centrul inimii.”( “Copiii indigo”, L. Carroll, J. Tober)

Cu toţii simţim nevoia să mai schimbam din când în când “ cărările” pe care le-am bătut sau nu, ani de-a rândul. Lucrând cu copii de diferite vârste, mai devreme sau mai târziu, mai greu sau mai uşor, se porneşte în călătoria spre centrul inimii. Realizăm că, noi, dascălii, avem datoria morală de “a-i citi” şi de a-i îndruma, de a-i ajuta spre a-şi găsi locul şi rolul în viaţă: trebuie să pornim la drum spre copii şi alături de copii, nu în faţa lor!

Trecerea de la ciclul de învăţământ primar, la cel gimnazial reprezintă un proces esenţial, cu implicaţii profunde şi complexe, atât pentru micul elev(obiectul şi subiectul procesului instructiv- educativ), cât şi pentru cel desemnat să realizeze actul educaţional: învăţătorul/ institutorul/ profesorul.

Este util scrisul/ cititul: *cum altfel aş putea citi la desenele animate, preferate?; *cum aş putea să-mi cumpăr singur ceea ce-mi doreşte inimioara?…este glasul copilului care a înţeles că singurul care se poate ajuta este chiar el!…Şi peste ani,  cu certitudine va fi “ devoratorul de literatură”, i-a simţit…gustul! Ţine de mine, cadrul didactic: ca toate acestea să devină, încet, încet, realitate!

***cu convingerea că siguri voi, dragii noștri veți alege, vă propun – aici- câteva filme deosebit de valoroase, inspirate din renumite pagini de literatură românească.

COPII. COPILĂRIE:

Tinerețe fără bătrânețe (1969): http://youtu.be/UsDUPznyj_I

Filmul „Amintiri din copilarie” prezintă scene din poveștile scrise de Ion Creangă ce poartă același nume.
Mult iubitele povești populare semi-autobiografice, scrise în perioada 1880-1882 de Ion Creangă, au fost puse pe peliculă în 1965.
Printre actorii care au jucat în acest film se numără Ion Bocancea și Ștefan Ciubotarașu, doi mari actori cu care se poate lăuda cinematografia din România: 

http://youtu.be/ZMsXCA1IMHU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s