Săptămâna Educaţiei Permanente – „Festivalul Naţional al Şanselor Tale”. A XII-a ediţie.

Anul 2011 a fost declarat Anul European al Activitatilor de Voluntariat care Promoveaza Cetatenia Activa prin Decizia Consiliului Uniunii Europene Nr. 15658/09 din 24 noiembrie 2009 privind Anul european al activitatilor de voluntariat care promoveaza cetatenia activa; 2011, pe scurt Anul European al Voluntariatului 2011 (AEV 2011).

Anul european vizează sprijinirea instaurării voluntariatului ca instrument pentru promovarea participării civice şi a angajamentului interpersonal. Voluntarii sunt expresia sau elementul unei cetăţenii active. Voluntariatul nu are vârstă, dar este cumva croit mai pe dimensiunile oamenilor tineri, aflaţi la început de drum. Voluntariatul nu este şi nu trebuie să fie o muncă gratuită. Cine priveşte în acest fel este ori interesat, ori ignorant. Voluntariatul este un proces de acumulare de experienţă, de testare a propriilor limite, un exerciţiu de bunăvoinţă, de integrare şi coeziune socială. De aceea legile noastre ar trebui să recunoască voluntariatul, să conteze în CV-urile tinerilor care se angajează în instituţii publice şi nu numai, să conteze concret, la salariu. De altfel recompensarea şi recunoaşterea activităţilor de voluntariat ar trebui sprijinite nu numai la nivelul tinerilor, ci şi prin stimularea adecvată a societăţilor şi organizaţiilor. Legile sunt perfectibile şi eu m-am angajat să susţin amendarea legii voluntariatului în aşa fel încât legea să fie cu adevărat un instrument util ONG-urilor, tinerilor voluntari şi chiar societăţii.” (Sorina Plăcintă, 4 decembrie 2009)

Aderând la aceasta Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Casa Corpului Didactic Prahova,  vor organiza în decembrie 2011, a XII – a ediţie a Săptămânii Educaţiei Permanente( 5-11decembrie) –„ Festivalul Naţional al Şanselor Tale”.

Săptămâna educaţiei adulţilor/educaţiei permanente se desfășoară sub egida UNESCO – Institutul pentru Educaţie – Hamburg, România numărându-se printre cele 45 de ţări din lume care a organizat astfel de activităţi. Manifestarea a fost inclusă în planul de acţiune al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru implementarea Strategiei Formării Profesionale a Adulţilor pe termen scurt şi mediu şi răspunde politicilor Ministerului Educaţiei, de promovare a învăţării pe tot parcursul vieţii şi de consolidare a rolului instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, drept centre de resurse educaţionale la nivelul comunităţii. Deviza ediţiei din acest an este „Educaţie și voluntariat”.
Scopul general
al anului european este acela de a încuraja şi sprijini – îndeosebi prin schimburile de experienţă și de bune practici – eforturile depuse de Comunitate, de statele membre, de autorităţile locale şi regionale pentru a crea la nivelul societăţii civile condiţii favorabile voluntariatului în Uniunea Europeană (UE) si pentru a spori vizibilitatea activităţilor de voluntariat în UE.

Ca în fiecare an, se vor organizat activităţi variate, precum: seminarii, conferinţe, lectorate, mese rotunde, lansare de proiecte, diseminare de bune practici, “zile ale porţilor deschise”, expoziţii, vizite la aşezăminte culturale şi istorice, spectacole, concursuri, lansări de carte, voluntariat, vizionări de filme educaţionale, târguri de produse cultural – educative, lansări de programe culturale, sportive şi de educaţie civică, cursuri experimentale/promoţinale, târguri pentru locuri de muncă, dar şi activităţi privind evaluarea organizării “Festivalului Naţional al Şanselor Tale”.

***Mai multe informații:

http://www.voluntariat.ro/despre_aev.htm

Elevii școlii noastre nu sunt străini de ceea ce înseamnă voluntariatul: din experiența lor face parte  implicarea în Proiectul Let’s Do It, Romania, în data de 24 septembrie 2011.

***

Înscriindu-se în graficul manifestărilor pe această temă, școala noastră, în colaborare cu o echipă a Companiei Jucarii Din Lemn( http://www.jucariidinlemn.com/) azi, 9 decembrie 2011, a desfășurat activități creativ- educative: Ateliere de lucru( a câte 2 ore, pe grupe de elevi) – în care s-au realizat podoabe de sezon și jucării educative.

Ne găsiți și aici!

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.322470654447360.96340.100000532830902&type=1&l=b723551234

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s