15 Octombrie 2010- Ziua porților deschise!

Deja a intrat în obișnuință: ziua din mijloc de octombrie constituie moment de mândrie și de sărbătoare pentru școala noastră și pentru comună. Am căpătat un nume! Instituția noastră este onorată de ivirea și manifestarea marelui om, a arhitectului Toma T. Socolescu, pe meleagurile păuleștene. Fără de acesta ea- leagăn de carte și de cunoaștere- nu ar fi existat.

În acest an Ziua Școlii este marcată și de comemorarea a 50 de ani de la trecerea în neființă a profesorului- arhitect Toma T. Socolescu.

Cine a fost Toma T. Socolescu?

Toma T. Socolescu (n. 20 iulie 1883, Ploiești — d. 16 octombrie 1960, București) a fost un important arhitect român, reprezentant al arhitecturii autohtone de la începutul secolului al XX-lea până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Și-a consacrat întreaga viața dezvoltării județului Prahova și, în special, a orașului Ploiești, contribuind totodată la viața culturală a României.

Născut într-o renumită familie de arhitecți care a marcat arhitectura românească modernă până la al Doilea Război Mondial, Toma T. Socolescu a lăsat în urma sa un important patrimoniu, reprezentat de construcții notabile, dar și de o literatură bogată despre evoluția arhitecturii autohtone. În prezent, numele său este un punct de referință în domeniul artei și al arhitecturii, iar multe din construcțiile realizate după planurile sale sunt clasate drept monumente istorice.

Realizări arhitecturale în Păulești.

S-a implicat, desigur, în viața comunei Păulești de când s-a stabilit în acea localitate, în 1927. Între 1937 – 1940 a deținut funcția de primar al comunei. În doar 3 ani, el a construit aproape toate clădirile, podurile și monumentele publice. Toma T. Socolescu s-a implicat în amenajarea peisagistică a diferitelor spații, exemple în acest sens fiind parcul local numit ” Parcul cu castani ” sau bulevardul cu castani care traversează parcul și duce la cimitirul local.

A sperat că poate fi amenajat și un parc de recreere alături de un eleșteu în această zonă, pentru a oferi ploieștenilor (Păulești este situat la numai 7 km de Ploiești) un vast spațiu verde. Acest proiect a fost demarat în jurul anului 1930 fără a fi finalizat până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. În 2007, în semn de recunoștință pentru efortul depus de arhitect, școala locală a fost redenumită ” Arhitect Toma T. Socolescu „

Sursa Wikipedia, enciclopedia liberă.

Mai multe despre renumitul arhitect puteți afla aici:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Toma_T._Socolescu#Biografie

PS. Noi vă așteptăm cu drag! Pe 15 octombrie.

Reclame
Fără categorie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s